Danmark er en vaskeægte cykelnation. Derfor er det ikke en overraskelse, at cykelferier er populære for både enkeltpersoner, familier og andre grupper. Det er aktivitet, oplevelser og samvær på den bedst mulige måde – og det gør bikepacking attraktivt for alle, der nyder at opleve naturen fra en cykel.
Bikepacking er den perfekte kombination af cykling og backpackerferie – du cykler fra sted til sted, nyder naturen og har kun det med, du selv kan bære på ryggen og cyklen. Det betyder også, at du skal have styr på både cykel, cykelgrej og udstyr til turen, og det kræver noget forberedelse.
Når det kommer til backpackerudstyret, har vi nogle gode råd til at få dig godt i gang med bikebacking. Vi guider dig gennem noget af det vigtigste udstyr, du skal have med på cyklen, så du kan sove godt om natten, få et ordentligt måltid mad og samtidig kan bære det hele på cyklen.
Telt til beskyttelse mod vind og vejr
Er du afsted i lang tid, har din nattesøvn betydning for, hvor meget energi du har til cykling hver dag – og derfor er det vigtigt, at du har godt sovegrej med. Først og fremmest skal du kigge på telte, hængekøjer, bivy bags eller lignende, som skærmer dig mod blæst, regn og andet vejr, der forringer din nattesøvn.
Du skal især kigge efter sæson og vægt. Sæsonen har betydning for, hvor meget for eksempel teltet beskytter dig og holder dig varm – skal du på bikepacking i det tidlige forår eller i efteråret, skal teltet være mere vandtæt og isoleret, end hvis du er afsted i højsommeren. Et letvægtstelt er også vigtigt, da det gerne er noget af det udstyr, der vejer mest, og det er et fint sted at kunne spare på vægten.
Alt efter hvad du foretrækker at sove i eller under, er bivy bags, bivuakker og hængekøjer gode, lette alternativer til teltet. De fylder ikke nær så meget, og du kommer noget tættere på naturen, fordi du ikke får samme beskyttelse som fra et telt.
Kompakte og lette soveposer og liggeunderlag
Du kommer heller ikke udenom en sovepose og et godt liggeunderlag – lige meget om du sover i telt eller frit under stjernerne. Her skal du kigge efter vægt og kompakthed. I forhold til liggeunderlag kan du blandt andet vælge mellem skumunderlag, oppustelige liggeunderlag og selvoppustelige liggeunderlag. Det er desuden vigtigt, at du kigger efter dets R-værdi, der fortæller dig noget om, hvor meget det isolerer og tager kulden fra belægningen under dig.
Når det kommer til soveposer, er det især fyldet, der er vigtigt at overveje, inden du vælger – selvfølgelig samtidig med om du skal bruge en 3-sæsonsovepose, vintersovepose eller sommersovepose. Du vælger enten mellem naturligt dunfyld eller syntetiske materialer som polyester og nylon. Det fyld, du vælger, har en betydning for, hvor meget soveposen kan komprimeres, og hvad den vejer, set i sammenhæng med hvor meget varme og isolering der er i den.
Dun har en ideel balance mellem kompakthed, vægt og varme og er derfor et godt valg til bikepacking. Ulempen er, at når først dun bliver vådt, mister det isoleringsevnen og er lang tid om at tørre. Her er syntetiske materialer bedre i den henseende, og er desuden en mere prisvenlig løsning. Syntetisk fyld tørrer hurtigt, og det holder på varmen, selvom det bliver vådt. Det er praktisk på en cykeltur i alt slags vejr.
Lommekniv, kogegrej og service
Der skal selvfølgelig også mad til, når du er på bikepacking. Der er forskellige måder at klare det på – for eksempel kan du vælge frysetørret mad lavet med koldt eller kogt vand, eller lidt mere avanceret madlavning med gryder og pander, hvor du muligvis skal tanke lidt op på proviant i løbet af turen.
Hovedreglen er dog at tage så lidt med som muligt og kun tage det allermest nødvendige med. Du kan altid købe ekstra på vejen, hvis der er noget du mangler. Kogegrej med en gryde eller pande er næsten uundværligt – det giver dig mulighed for at koge vand til kaffe, te, pasta og frysetørrede retter, og med friske råvarer kan du lave lækker mad, næsten som du ville det derhjemme.
Tag også letvægtsservice med, så du har noget at drikke og spise med og af, men husk at vælge med omhu, så det ikke fylder og vejer for meget i oppakningen. Et godt tip er også at tage en lommekniv eller et multiværktøj med – du kommer langt med både madlavning og praktiske gøremål med det lille knivsblad og eventuelt de smarte funktioner som takket blad, proptrækker og saks.
Rygsæk til tøj og udstyr
Alt det udstyr, du har med, skal selvfølgelig opbevares et sted. Cykeltasker er et godt valg, da det giver god vægt lavt på cyklen, men du kan også bruge en solid, klassisk dufflebag, der kan spændes bag på cyklen.
Og på bikepacking kommer du ikke udenom en rygsæk. Alt efter hvor meget du kan opbevare direkte på cyklen, kan du måske nøjes med en lille rygsæk til det, du hurtigt vil kunne komme til, eller også har du brug for en stor rygsæk, hvor meget af dit grej bliver opbevaret i stedet for direkte på din cykel. Det vigtigste ved din rygsæk er, at den fordeler vægten godt, så du ikke får ondt i ryggen, og at den har god støtte om hofterne, så du aflastes.
Lige meget om du vælger en rygsæk, dufflebag eller noget helt tredje, er det en god idé med en drybag til turen. En drybag giver dig en tør og sikker opbevaring af alt det, der ikke skal påvirkes af regnvejr osv. som blandt andet opladere, batterier og andet udstyr – og selvfølgelig skiftetøj, så du ikke skal skifte til fugtigt eller vådt tøj, hvis du bliver gennemblødt på turen.