Skoliose rammer især piger i voksealderen

Annonce:

I Danmark er skoliose eller skæv ryg en relativ hyppig lidelse. Faktisk har op mod til tre til fem procent af alle danske børn skoliose. Men tilstanden er ikke altid symptomatisk, og derfor er det kun omkring 0,4 procent, der har brug for behandling grundet gener og smerter.

 

Generelt er tilstanden langt større hos piger, der rammes ti gange så hyppigt som drenge. Symptomerne på skoliose ses som regel i alderen mellem 10 og 16. Skoliose kan forværres med alderen, men generelt udvikler skævheden i ryggen sig ikke efter voksealderen.

 

Her på siden får du mere viden om skoliose, hvad symptomerne er, samt hvordan de behandles.

Hvad er skoliose?

Generelt er små skævheder i rygsøjlen meget almindelige og giver som regel ikke problemer. Skoliose er kendetegnet som en markant skævhed i rygsøjlen, hvor ryggen, når man ser den bagfra, kan have en s-form eller en c-form.

 

Skævhederne kan komme til udtryk på forskellige måder. Det kan eksempelvis vise sig ved, at skuldrene har forskellig højde. Det kan også være, at det ene skulderblad stikker mere ud end det andet, eller at kroppen generelt læner sig mere til den ene side.

 

Som regel gør skoliose ikke ondt. Langt de fleste skævheder i ryggen er milde eller moderate og kræver kun, at der tjekkes op på det løbende, så det ikke udvikler sig.

 

Større skævheder i ryggen ses i sjældne tilfælde og kan give rygproblemer.

Hvad er symptomerne ved skoliose?

I langt de fleste tilfælde vil der ikke være nogen symptomer ved skoliose. Men ellers er rygsmerter de hyppigste symptomer, hvis man har skæv ryg. Disse smerter vil være mekaniske, hvor særlige bevægelser eller stillinger kan udløse smerter i ryggen.

 

Når skoliose giver smerter, er det ofte forbundet med påvirkning af nerveroden, som mange oplever efter en diskusprolaps. Denne form for smerter er mere udtalt, jo større krumningen i rygsøjlen er.

Hvorfor får man skoliose?

Generelt skelnes der mellem to typer af skoliose. Den strukturelle og ikke-strukturelle.

Strukturel skoliose kommer af mange forskellige årsager. Det kan enten skyldes medfødte misdannelser som cerebral parese. Men i 80 procent af tilfældene finder man ikke nogen bestemt årsag, og det kalder man idiopatisk skoliose.

 

Når der er tale om ikke-strukturel skoliose, er selve rygsøjlen normal. Her skyldes skævhederne andre forhold, som eksempelvis kan være uens længde af benene.

Hvordan behandler man skoliose?

De fleste børn og unge behøver ikke behandling for skoliose. Men fysisk aktivitet og jævnlig kontrol hos egen læge vigtigt. Ved udtalte skævheder kan det dog være nødvendigt at behandle tilstanden. Hensigten med behandlingen vil være at hindre smerter og ubehag og undgå, at tilstanden forværres.

 

Behandling af skoliose er en opgave for specialister. Du bør derfor opsøge en fysioterapeut eller osteopat, hvis du vil have specialiseret behandling af din skæve ryg.

 

Osteopatisk behandling af skoliose fokuserer på de neurologiske problemstillinger, der kan have en forbindelse til skoliosen. Samtidig vil behandlingen også berøre dine organer og selv rygsøjlen.

 

En fysioterapeut med speciale i skoliose arbejder med træning af muskulatur og bindevæv i området, som hjælper patienter med skoliose til at genvinde bevægeligheden.