Spinning for begyndere!

Som et naturligt led i at jeg har flyttet min cykling indendørs her i vinterperioden, måtte jeg selvfølgelig prøve en omgang spinning!

Jeg havde aldrig prøvet det før, men tit kigget på andre der dyrkede spinning, men det var tilbage i tiden hvor jeg selv dyrkede vægttræning, så det lå ikke lige for på det tidspunkt!

Men nu har jeg prøvet det på egen krop og jeg syntes at det er vildt fedt, kombinationen af højt musik og cykling til rytmerne, det er lige mig!

Så på nuværende tidspunkt kan jeg sagtens se mig selv fortsætte med spinning til sommer, som et super godt alternativ til landevejen og cykelstierne!

Min første time!

Jeg havde meldt mig til en spinning time i Fitness World der hedder “BikeFit Enjoy” som er for dig der aldrig har prøvet spinning tidligere, det er sjovt, det giver alligevel sved på panden, ømme ben og du bliver såmænd også godt forpustet.

Har du aldrig siddet på en spinning cykel før, så siger du blot dette til instruktøren, som så vil hjælpe dig med indstilling af sadel og styr ect.

Jeg var sammen med min kollega, så jeg fik lidt hjælp og instrukser der… men alligevel kom instruktøren ned til mig i løbet af timen og rettede på mig og hjalp mig, således at jeg kom til at sidde helt optimalt på cyklen!

Du kommer igennem alle pulszoner i løbet af sådan en spinning time. Du presser dig selv så meget du kan og gør alt hvad du kan for at følge med tempoet… og kommer du dertil hvor du bare ikke kan mere, så sætter du dig bare ned i sadlen, får styr på din vejrtrækning og puls og så er du med igen.

Der er ingen der peger fingre af nogen, fordi det handler først og fremmest om at have det hyggeligt med hinanden 🙂

Timen starter typisk med opvarmning, ikke så meget belastning på cyklen og så derud af i en god kadence. Gradvist kommer der så mere og mere belastning på cyklen og her skal du blive ved med at holde kadencen… og det er her musikken hjælper dig med at holde tempoet, selvom cyklen er blevet hårdere at træde!

Der er øvelser hvor du står op i cyklen, øvelser hvor du står op – men hvor bagen er skubbet helt tilbage over sadlen og øvelser hvor du står op, men hvor overkroppen skal holdes helt i ro – alt imens du stadigvæk tramper derud af… det lyder nemt, men det mærkes godt i benene.

Så er der belastnings øvelser hvor du både står og sidder og hvor der er meget belastning på cyklen, til gengæld er kadencen ikke så høj – det giver en rigtig god styrke i benene!

Det hele er blandet rigtigt godt sammen med en masse god musik (højt musik) og arrangeret og sammensat på en måde så pulsen primært ligger i zonerne 3 – 4 og 5… der er dog 3 små pauser indlagt, så vi lige kan få sveden tørret af panden og få noget at drikke!

Til sidst køler vi helt ned og vi strækker ud, takker af til instruktøren og hinanden efter endt træning med at klappe af hinanden. Så er der lidt small talk med hinanden og instruktøren og evt. spørgsmål bliver besvaret… det er super hyggeligt!

Herunder kan du se mine pulszoner på min første spinning time!

pulszoner_spinning
Foto: Motionscykling.dk

Beklædning!

Det kræver ikke det helt store udstyrsstykke at dyrke spinning. Et par shorts eller tights, en t-shirt, et par cykelsko ( kan lejes hvis du ikke selv har nogle), et håndklæde og en drikkedunk… så er du klar!

Cykelsko!

Lad os starte med det vigtigste… cykelsko! Det er en nødvendighed da alle spinning cykle er forberedt for cykelsko med klamper, dvs. foden bliver “spændt” fast til pedalen som du kender det fra almindelig racercykler. Så har du ikke prøvet at køre med klamper før, så er spinning også her, et rigtigt godt sted at starte og dermed blive fortrolig med cykelsko og klamper!

Hvis du ikke selv har cykelsko, kan de som regel lejes i det fitness center hvor du går – men på sigt er det at foretrække at have sine egne sko.

En cykelsko/spinning sko er udviklet med en stiv sål og en rigtig god hælkappe, som giver en rigtig god støtte. Samtidig er den hårde sål medvirkende til at du kan overføre mere kraft ned i pedalen end du kan med en almindelig kondisko som jo har en meget blød og fleksibel sål.

Spinningsko. Foto: Cykelpartner.dk

Klamper!

Til cykelsko / spinning sko skal du bruge nogle klamper, her skal du undersøge hvilke klamper du kan bruge på de spinningcykler som findes i det motionscenter hvor du går. Men det er meget sandsynligt at det er klamper af Look Delta typen som du kan se herunder!

De er utroligt nemme at montere på skoen, så det skal du ikke være nervøs for. Husk at efterspænde klamperne efter de første par gange du bruger dem og derefter er det blot regelmæssigt vedligeholdelse!

Der findes to slags røde klamper af Look Delta typen, en uoriginal (det er dem herunder) og så en original. Jeg har læst mig frem til at  de uoriginale klamper ikke bør bruges til originale Look pedaler (på racercykler) men at de er langt bedre end de originale delta klamper til spinning… og det er jo super fint, da de er langt billigere end de originale klamper!

Klamper til spinning. Foto: Cykelpartner.dk

Bukser!

Shorts, tights eller rigtige cykelshorts? Ja, det er nok et temperaments spørgsmål og om hvor hærdet du er i bagen 🙂

Du skal huske på at du sidder på en racersadel og det er bare ikke den mest bekvemme sadel at sidde på for en begynder, når først du er blevet vant til at køre lange ture og har siddet på en racersadel i længere tid af gange, så bliver du selvfølgelig vant til dette!

Men jeg vil anbefale nogle cykelshorts med indlæg (en lille pude til bagen) det gør underværker og er rigtigt behageligt at sidde på, når du først har vænnet dig til den ekstra fylde i buksebagen!

Spinningtøj til damer og herre. Foto: Cykelpartner.dk

Jeg købte ovenstående cykelbukser for en måneds tid siden, netop med det formål at skulle bruge dem til indendørs cykeltræning, herunder spinning… og bukserne klarer jobbet helt perfekt!

Jeg skrev i den anledning et lille indlæg, som du kan læse her – “Cykelshorts til indendørs cykling og spinning!

Du kan få nogle billige cykelshorts uden seler, de er gode som begynderbukser og reservebukser, men cykelshorts med seler som på billedet ovenover er klart at foretrække. De bliver siddende og glider ikke ned når du begynder at cykle!

T-shirts!

Cykeltrøje eller almindelig t-shirt? Igen er det et temperaments spørgsmål, personligt kan jeg bedst lide en almindelig t-shirt der hænger dejligt løst på kroppen og som bliver drivvåd af sved i løbet af spinning timen.

På holdet hvor jeg slår min folder, er det også en blandet landhandel, der er både t-shirts og cykeltrøjer, så det er helt op til dig selv hvad du foretrækker. Nogle cykeltrøjer er dog svedtranporterende og kan derfor fjerne sveden fra kroppen og på den måde holde dig nogenlunde tør igennem hele træningen, så kan du ikke lide fornemmelsen af den sjaskvåde t-shirt, så skal du vælge en god cykeltrøje eller svedundertrøje!

Drikkedunk og håndklæde!

Som nævnt ovenfor, så sveder du en hel del, så derfor er det godt at du har en håndklæde med ind til timen, så du kan tørre dit ansigt, samt hænder og arme i løbet af din spinning time.

Og da du netop sveder så meget, så er en drikkedunk også et must og gerne en der indeholder enten 0,75 liter eller en dunk på 1.0 liter, kan du finde sådan en. Jeg bruger selv en der indeholder 0,5 liter i skrivende stund og det er lige lidt nok, så den bliver fyldt op igen efter timen og så skal tørsten slukkes på vejen hjem.

Pulsbælte!

Et pulsbælte er ikke en absolut nødvendighed, men det er sjovt bagefter at kunne se hvor meget du har presset dig selv og hvordan din puls er fordelt i de forskellige pulszoner!

Hvis du vil vide mere om pulszoner, så kan du læse mit indlæg om pulszoner her!

Jeg har selv anskaffet mig et pulsbælte fra producenten Garmin og jeg må tilstå at det er noget af det bedste jeg har gjort. Det er med til at løfte min træning og mine almindelige cykelture til et niveau højere end ellers…

Hvordan kan du bruge et pulsbælte til spinning? Det er nemt forklaret! I spinning køres der efter de fem pulszoner og instruktøren giver løbende instrukser om hvor hård træningen skal være, eller sagt på en anden måde, i hvilken pulszone vi skal træne i. Og her er det meget nemmere såfremt du kender dine pulszoner og du har et pulsbælte.

Plusbælte fra Garmin. Foto: Cykelpartner.dk

Bemærk venligst at et pulsbælte kun måler din puls, du skal have et pulsur eller en app til din smartphone for at kunne aflæse pulsmålingen, Jeg selv bruger app’en Endomondo Sportstracker!

Har du fået mod på spinning?

Skulle du have fået lyst til at dyrke spinning, så er det bare med at komme afsted til dit nærmeste motions- eller fitness center og få meldt dig til. Herunder kan du se en lille teaser video fra Fitness World som fint viser stemningen i sådan en spinning time!