Cykelhjelm – det er sund fornuft!

Med en cykelhjelm på hovedet minimere du faren for at få alvorlige skader og læsioner i hovedet, hvis uheldet skulle være ude og du vælter på din cykel. Derfor er det helt klart en anbefaling, at alle cyklister kører med cykelhjelm.

Det er pt. ikke noget lovmæssigt påbud omkring brug af cykelhjelm, det er stadigvæk frivilligt om du eller dine børn skal bruge cykelhjelm når i er ude og cykle.

Brug af cykelhjelm anbefales!

Det er sund fornuft at bruge cykelhjelm. Det viser undersøgelser fra Havarikommissionen og andre forskellige udenlandske undersøgelser.

En cykelhjelm beskytter hovedet og er med til at reducere skader på hovedet, som i nogle tilfælde kan betyde forskellen på liv og død.

Som cyklist er vi desværre mere udsat for uheld og skader i forhold til f.eks. fodgængere, knallertkører og billister ect. Men det skal ikke afholde dig fra at sætte dig i sadlen og på cyklen alligevel.

Vælg den rigtige cykelhjelm!

Der er tre vigtige parametre som du skal tænke på når du skal vælge en cykelhjelm til dig selv eller til dine børn!

1. Den skal være pæn eller smart!

Hvad har det med sikkerhed at gøre, tænker du nu! Det er meget simpelt, hvis den ikke er pæn eller smart – så kommer den slet ikke i brug, den havner slet ikke på dit eller dine børn hoved – så enkelt er det!

Nutcase cykelhjelm, margoritte! Foto: Cykelpartner.dk

Så det skal være en fed cykelhjelm, gerne i nogle smarte farver eller med et rigtigt flot mønster eller billede på – så skal hjelmen nok komme i brug, det kan du være helt sikker på!

Du kan se en masse flotte og smarte modeller herunder!

2. Den skal sidde godt på hovedet!

Der er rigtigt mange forskellige cykelhjelme på markedet i Danmark og langt de fleste giver god beskyttelse, men de sidder ikke alle sammen lige godt og det betyder ikke at det er en dårlig hjelm, den passer bare ikke til dit hovedet – og så må du finde en anden!

Hvis den ikke sidder godt på dit hovedet, så ender den sikkert bagerst i klædeskabet og bliver derfor ikke brugt!

Det er også vigtigt at cykelhjelmen er nem at indstille og spænde i nakken og at spænderne der skal ned omkring hagen også er nemme at lukke og åbne. Dette er vigtigt at undersøge nærmere, specielt når det handler om cykelhjelme til børn.

Husk også at undersøge hvor mange og hvor store ventilations huller hjelmen har. Lukkede og kompakte hjelme kan blive meget varme at have på om sommeren og så er tendensen at du løsner hageremmen og skubber hjelmen bagud og om i nakken, så panden bliver blottet – og i værste fald tager du måske cykelhjelmen helt af.

3. Den skal være godkendt!

Det er vigtigt at din cykelhjelm er godkendt. Det er din garanti for at sikkerheden er i orden. Cykelhjelmen skal være CE-mærket. Og hvis også der er vist et godkendelsesnummer EN 1078 sammen med CE-mærket, så er du sikker på at cykelhjelmen opfylder den europæiske standard for cykelhjelme.

Nutcase cykelhjelm, dinosaur! Foto: Cykelpartner.dk

Prisen!

Der kan være stor prisforskel når det handler om cykelhjelme. Priserne kan varierer fra et par hundrede til mange tusind kroner, her er det vigtigt at huske på at det ikke altid er de dyreste der nødvendigvis er de bedste.

En ting er dog sikkert og det er, har du været væltet og slået cykelhjelmen i jorden og den dermed er blevet udsat for et hårdt stød o.lign. – så skal den kasseres og du skal desværre købe dig en ny hjelm. Der er nemlig ingen garanti for, at cykelhjelmen kan holde til et nyt uheld og beskytte dit hovedet en gang til.

Cykelhjelmen skal sidde rigtigt!

En ting er at have cykelhjelm på, en anden ting er om de sidder rigtigt. Sidder den ikke rigtigt, giver hjelmen dig ikke den beskyttelse som du regner med og du cykler faktisk rundt med en falsk tryghed på hovedet og det har vi jo ikke lyst til!

Som nævnt tidligere må hjelmen ikke være skubbet om i nakken, således at panden er blottet. Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig hvad der kan ske med panden, tager du en tur ud over styret på cyklen!

Vi skal sørge for at cykelhjelmen dækker baghovedet, vores tindingerne og så vores pande – derfor skal hjelmen (set fra siden) sidde helt vandret. Når du kigger dig selv i spejlet, så skal der være ca. to-tre centimeter mellem øjenbrynene og cykelhjelmens forkant.

Cykelhjelmen skal sidde fast på dit hoved, den må altså ikke sidde så løst, at den risikerer at falde af hvis du kommer ud for et trafikuheld.

Du skal indstille remmene og stramme dem så meget, at hjelmen ikke kan køre rundt på hovedet af dig, og afstanden i mellem remmen og din hage må kun være på ca. to fingre.

Husk løbende at undersøge om cykelhjelmen til dine børn stadigvæk passer. Børn de vokser jo og en cykelhjelm kan hurtigt blive for lille i takt med at børnene bliver større!

Valg af størrelser!

For at finde ud af hvilken størrelse cykelhjelm du skal bruge, skal du måle dit hovedet med et målebånd!

Læs mere her: Sådan finder du din cykelhjelm-størrelse!

Størrelser af cykelhjelme findes i forskellige intervaller og her er det vigtigt at huske at det godt må være muligt at have en tynd hue indenunder cykelhjelmen om vinteren, så lad være med at købe hjelmen alt for lille.

Er du i tvivl, så spørg der hvor du handler cykelhjelme!