Min første cykeltur på 60 kilometer!

Den 20/9-2014 kørte jeg min første cykeltur på 50 kilometer og det betød at det næste naturlige mål var en tur  på 60 kilometer.

Turen på de 60 kilometer, havde jeg forestillet mig skulle være omkring april/maj måned i 2015 – med andre ord, vinteren skulle være overstået og jeg skulle have nogle kilometer i benene inden jeg ville tage ud på mine første 60 kilometer!

Men sådan blev det ikke… jeg havde fået blod på tanden efter turen på 50 kilometer, som gik helt uden problemer og med en masse overskud i benene da jeg kom hjem… så jeg besluttede mig for at køre turen på de 60 kilometer inden vinteren i år.

Og det blev i dag d. 5/10-2014…

En god planlægning er guld værd!

Jeg havde en lille idé om hvor turen skulle gå hen, det vil sige hvilken by som jeg skulle køre hen til eller i hvert fald, passere på ruten… nemlig Roskilde!

Samtidig kan jeg godt lide at køre hvor jeg er stedkendt, specielt i tilfælde af at der måtte ske et eller andet som gør at jeg får brug for at blive hentet o.lign.

Så ruten blev lagt således… Greve – Glostrup – Roskilde – Solrød – Greve… i alt 60 km. – nu var spørgsmålet bare hvilken vej jeg skulle køre ruten?

Jeg kiggede på vejrkortet for at se fra hvilken retning at vinden ville komme og hvor mange sekundmeter som vinden ville blæse! Vinden den pågældende dag ville komme fra Øst/Sydøst og styrken ville være omkring 5 sekundmeter, hvilket ikke er ret meget.

Så jeg fulgte planen med at køre til Glostrup og så den vej rundt… så ville jeg nyde godt af den lille medvind fra Greve og helt til Roskilde, have en lille modvind fra Roskilde til Solrød og så igen en lille medvind fra Solrød til Greve!

cykeltur_60_km
Foto: Motionscykling.dk

Jeg havde planlagt at køre turen alene, som jeg altid gør… med dagen forinden var jeg så heldig at en af mine arbejdskolleger kontaktede mig, da han gerne ville køre med – jeg havde nævnt mine planer til ham på arbejdet… så det ville blive en rigtig hyggetur på de små 60 kilometer.

Planen lød på 60 kilometer på 3 timer!

Som jeg tidligere har nævnt her på bloggen, så tager jeg altid udgangspunkt i 1 km. på 3 minutter, det er en gennemsnits fart på 20 km./t.

Og som du kan se herunder på billedet, så klarede jeg turen på 2 timer og 49 minutter. Og det var inklusiv en lille hurtig spise og drikkepause i Solrød hvor jeg lige skulle have lidt energi fra mine medbragte energibar.

Det var super dejligt vejr, solen skinnede og selvom det kun var 14 grader varmt, så føltes det varmere ude på ruten!

cykeltur_60_km_med_data
Foto: Motionscykling.dk

Det blev en lidt hårdere cykeltur end ventet!

Som nævnt ovenfor, så havde jeg fået oplyst vindstyrken til at ligge omkring 5 sekundmeter, virkeligheden var dog en helt anden. Da vi ankom til Roskilde og satte kursen imod Solrød kunne vi godt mærke at det var lidt mere end blot en lille modvind som vi skulle op imod!

På billedet herover kan du se at vinden er opgivet til 24 km./t. hvilket svarer til ca. 6.5 sekundmeter – værd at bemærke er at det er den konstante vind, vindstødene fandt vi ud af lå på ca. 9 til 10 sekundmeter… og det er noget der næsten for cyklen til at holde stille, når de kommer med meget små mellemrum… pyha!

Billedet fra Endomondo viser godt nok at vinden kom fra Øst, det mærkede vi ikke helt noget til… vi havde den direkte ind i ansigtet hele vejen fra Roskilde til Solrød, altså fra Sydøst!

De ca. 13 kilometer fra Roskilde til Solrød kørte vi på 42 minutter, hvilket er lidt over de 3 minutter pr. kilometer som jeg helst vil holde mig under, men selvom jeg overskred min tidsramme, blev der trampet hårdt i pedalerne!

Herunder kan du min puls for hele turen og den bevidner meget godt at det var en lidt hårdere tur end forventet… i sammenlagt to timer ligger jeg med en puls imellem 135 – 159 og i nogle tilfælde ryger den op imellem 160 – 172… og oppe i det pulszone må jeg indrømme at jeg har svært ved at koordinere min vejrtrækning og selve cyklingen 🙂

cykeltur_60_km_pulszoner
Foto: Motionscykling.dk

Jeg var træt da jeg kom hjem!

Jeg kunne godt mærke at jeg havde brugt kroppen da jeg kom hjem, men det var ikke en fysisk træthed, så som trætte ben og arme, ondt i bagen osv. Nej, det var en træthed som indikerede at jeg havde trænet og kørt med en ret høj puls i rigtig lang tid… og det var min krop ikke helt vant til kunne jeg mærke!

Så da jeg fik sat mig ned i ynglings lænestolen, så lukkede min krop helt ned og jeg faldt i søvn i ca. 1/2 time… og da jeg vågnede op igen, så var det tid til lidt frokost!

Det var en lille “oplevelse” som gjorde mig opmærksom på at selvom jeg kørte 50 kilometer uden problemer, så var de 60 kilometer måske et lidt for stort spring… det kan selvfølgelig også skyldes den hårde vind!

Så derfor varer det lidt inden jeg igen kører en rute på 60 kilometer, jeg vil “nøjes” med at køre nogle rigtigt gode ture på 50 kilometer som det længste, indtil jeg føler mig totalt overskudsagtig på den distance!

Tak fordi du læste med!