Min første cykeltur på 50 kilometer!

For ca. et par måneder siden, i forbindelse med min sommerferie, besluttede jeg at jeg ville køre en cykeltur på minimum 50 kilometer inden årsskiftet – eller rettede, inden at vejret ikke rigtig er til at køre på cykel.

Og i dag, lørdag d. 20/09-2014 fuldførte jeg min målsætning og kørte 51,78 kilometer på 2t:23m:37s.

cykeltur_50_km
Foto: Motionscykling.dk

Planlægning af rute!

Jeg kendte godt ruten – det vil sige, jeg havde kørt den af flere omgange i mindre ruter, for at lære området at kende, således at jeg måske på et tidspunkt kunne kombinerer de små ruter med hinanden, til den rute som jeg kørte i dag!

Jeg havde tidligere kørt en rute på 40 kilometer, fire gange tidligere og kunne mærke at det gik godt med benene og ikke mindst konditionen… så 50 kilometer var et naturligt næste skridt!

Så jeg fik tastet ruten jeg ville køre ind på Google Maps for at se om det blev til de 50 kilometer og så besluttede jeg mig for hvilken dag jeg ville køre – det var meningen at det skulle have været for 14 dage siden, men da afbrød jeg turen grundet regnvejr – så det blev derfor i dag at jeg satte mig i sadlen kl. 09:00 i morges!

Et lille tip! En god måde at udvide sine ruter på, er at lægge den “nye” distance først på ruten og dernæst afslutte turen med en bekendt rute – der kender du alle pejlemærkerne og du bliver derfor ikke rigtigt træt (medmindre du selvfølgelig er helt udkørt) fordi du er “hjemmevant” på ruten!

Forberedelse  og proviantering!

Jeg havde planlagt at køre kl. 09:00, så jeg stod op kl. 07:00 – spiste almindelig morgenmad, ristet rugbrød med ost og syltetøj, kaffe og juice… sad så og slappede af i ca. en time inden jeg begyndte at gøre mig klar.

Tjekkede at jeg havde mit sædvanlige udstyr med af værktøj og cykelslange, samt regntøj og skoovertræk – denne gang skulle vejret nemlig ikke stoppe mig!

En liter vand og et par energibar, som dem herunder…

… de er gode at have i lommen, når det bliver småt med energien! Og så er det bare derudaf…

Målet var 50 km. på 2 timer og 30 minutter!

Nøgleordet er disponering… Disponering af dine kræfter, således at du ikke går helt død efter de første 25-30 kilometer. Så lad endelig være med at lægge for hårdt ud fra start af…

Jeg bruger Endomondo til at tracke mine ruter og cykelture, og jeg har sat Endomondo op til at “læse” tiden op for mig for hver kilometer, det giver mig en god indikation om jeg holder mit planlagte tempo og den tid jeg sat mig i hovedet at jeg skal køre ruten / cykelturen på!

Mit udgangspunkt er tre minutter pr. kilometer, det er en gennemsnitsfart på 20 kilometer i timen – nogen gange kører du stærkere og nogen gange langsommere – derfor er det rart med oplæsning af kilometer og tid fra Endomondo.

cykeltur_50_km_med_data
Foto: Motionscykling.dk

Herover kan du se ruten med data fra Endomondo. Det var vildt tåget, faktisk var der kun en sigtbarhed på ca. 200m ude på landevejene – det var dog lidt bedre ude på selve Roskildevej! Ellers var vejret dejligt, ingen vind, men lidt køligt.

Der blev gået til stålet, selvom der sikkert er mange der kan køre meget hurtigere og meget længere, så var det for mig en tur hvor jeg gav den gas – jeg havde dog hele tiden i tankerne at jeg skulle hele vejen rundt på de 51,78 kilometer 🙂

Og husk at jeg kører ikke på en racercykel, men på en almindelig citybike som du kan se herunder… har dog fået et andet styr på 🙂

everton-cykel
Foto: Motionscykling.dk

Min puls nåede op på 160 slag i minuttet et par gange og ellers lå jeg på en gennemsnitspuls på ca. 141 slag i minuttet!

Der hvor min puls blev rigtigt høj er på de sidste to kilometer ind til en lille by der hedder Reerslev, der går det bare opad, ikke ret stejlt, men bare en konstant stigning som er ca. to kilometer lang.

Her er jeg tidligere stået af cyklen og trukket indtil jeg indhentede mit hjerte igen – men idag, blev jeg på cyklen – total sejr!

Pulszoner!

Jeg købte mig et pulsbælte for at kunne se hvor jeg lå henne, sådan rent puls mæssigt – ikke noget videnskabeligt, men ren sjov og ballade og fordi jeg syntes det kunne være morsomt!

Men det har alligevel fanget mig og jeg syntes at det er rigtigt interessant med disse pulszoner!

cykeltur_50_km_pulszoner
Foto: Motionscykling.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herover kan du se de forskellige pulszoner som Endomondo viser, såfremt du har et pulsbælte og Premium versionen af Endomondo.

Så når jeg tidligere skrev at jeg havde givet den gas, så viser graferne herover hvad jeg mener – jeg har i 1 time og 12 minutter haft en puls på mellem 135 – 147 slag i minuttet og i 34 minutter haft en puls på mellem 148 – 159 slag i minuttet – dette er selvfølgelig fordelt udover hele turen.

Men det er en meget fin puls over så lang tid og det er en puls som virkelige giver noget på konditionen, i det at det er i den aerobe og anaerobe pulszone hvor vi for trænet kroppens evne til at optage ilt til brug i musklerne.

Konditionen er et mål for, hvor effektivt kroppen kan leverer ilt til musklerne og ikke mindst musklernes evne til at optage og bruge denne ilt – så ved at ligge i den aerobe eller anaerobe zone, kan vi presse kroppen til at blive forbedret på dette område!

Så det med pulsbæltet der bare startede som sjov, blev pludselig lidt mere alvorligt alligevel, grundet det interessante i pulszonerne!

Hvor der er vilje, er der vej!

Nu er ovenstående jo ikke en over fantastisk historie, men det skal ses i lyset af at jeg startede med at cykle for ca. 5-6 måneder siden.

Og det skal ses som inspiration til dig som gerne vil, men måske syntes at det er svært at komme op af lænestolen og ud over rampen… og til det vil jeg bare sige, det kan sagtens lade sig gøre!

Vi siger altid at det skal lysten der driver værket, i starten er det dog viljen det driver værket – så kommer lysten helt af sig selv efterfølgende 🙂

Tak fordi du læste med!