Vinter cykeltøj

Sommeren er forbi, og det er ved at være tid til at finde det varmere tøj frem og begynde vintertræningen frem mod næste sæson. For alle ved, at en god sæson afhænger af træningsmængden henover vinteren.

Hvad er egentlig den rette og bedste påklædning om vinteren, når temperaturen daler til -5 grader, og sommerens bibshorts og kortærmet cykeltrøje ikke længere er nok til at holde dig varm?


Tilbud på vinter cykeltøj?

Find vinter cykeltøj til gode priser på Cykelpartner.dk


Vi har hos Motionscykling.dk lavet denne guide, så du bliver klogere på, hvordan du finder det bedste vinter cykeltøj. Har du ikke tid til at læse guiden, kan du altid gå til Cykelpartner.dk med det samme for at se priser og tilbud på vinter cykeltøj.

For meget eller for lidt tøj?

Et af de sværeste spørgsmål, når det kommer til vintersæsonen, er mængden af tøj på kroppen:

Hvor meget tøj er nødvendigt i vinterkulden, hvis du ønsker at holde dig varm, men samtidig heller ikke vil risikere at få det for varmt, når først du er kommet godt igang med træningen?

Det er naturligvis op til den enkelte at vurdere ens præferencer, men vi vil her forsøge at give nogle gode idéer til, hvordan du vælger den rette påklædning.

Lag på lag-teknikken

Hos Motionscykling.dk kan vi varmt anbefale at benytte den populære lag på lag-teknik, som er udbredt inden for flere forskellige sportsgrene – heriblandt cykelsporten, hvor den anvendes af både professionelle og motionister.

Lag på lag-teknikken består i at opbygge sin påklædning i flere forskellige lag tøj. Teknikken har vi beskrevet nærmere her:

1. Lag – Inderlag

helly hansen skiundertøj

Først starter du med inderlagene, også kaldet base layers. Dette lags funktion er at holde dig varm og tør, og derfor skal sveden gerne fjernes let fra dette lag tøj, så du ikke bliver våd og kold. Helt almindeligt svedundertøj kan med fordel anvendes, da dette sidder tæt på kroppen og er skabt til at holde dig varm og tør. Hos Motionscykling.dk kan vi varmt anbefale dette Helly Hansen Dry skiundertøj fra Cykelpartner.dk. Skiundertøjet har en høj åndbarhed og en unik pasform, så du let vil kunne holde varmen under de kolde vinterture på cyklen.

2. Lag – Mellemlag

mavic aksium vinter cykeltøj

Mellemlaget, som også går under navnet mid layer, har til formål at holde dig varm. Et godt råd er derfor at undgå at vælge et inderlag og mellemlag, der er for tykt, eller kun at vælge ét af de to lag.

I stedet bør du gå efter to tyndere lag, hvor mellemlaget dog gerne må sidde lidt mere løst end inderlaget, så der mellem lagene kommer lidt luft, der kan fjerne varme og fugt. Skulle vejret skifte til det varmere, kan mellemlaget også ende som yderlaget, og derfor skal laget heller ikke sidde for løst, da det kan blive en stor hindring på cyklen.

En god idé er at kigge efter termo-jakker, eksempelvis som denne Mavic Aksium fra Cykelpartner.dk. Denne jakke sidder godt på kroppen, ligesom den er åndbar og beskytter mod vinden, hvorfor den er ideel til formålet.

3. Lag – Yderlag

vinter cykeljakke fra mavic

På de koldeste vinterdage er yderlaget særdeles vigtigt. Yderlaget, også kaldet skallen eller skal-laget, skal beskytte dig mod vind og vejr. Derfor er det en god idé, at laget både er vand- og vindafvisende.

Vigtigst er det dog, at yderlaget som minimum er vindafvisende og fungerer som et isolerende lag, for ellers bliver du hurtig kold og cykelturen ulidelig. Om yderlaget skal være regntæt, er et vurderingsspørgsmål, da du nemt kan tage et tyndt regnslag uden over i tilfælde af regn. En god vindafvisende jakke er denne Mavic Cosmic Pro jakke, som forhandles hos Cykelpartner.dk.

Fordele ved lag på lag-teknikken

En af de væsentligste fordele ved lag på lag-teknikken er, at din påklædning derved er opbygget af flere tynde lag fremfor enkelte tykke lag. På den måde kan du hurtigt og nemt tage et lag af og på, hvis du får det for varmt eller koldt.

Ekstra tilbehør

De større kropsdele er vigtige at holde varme, og her kan lag på lag-teknikken med fordel anvendes. Dog er det også vigtigt at holde fingre, hoved og fødder varme. Og derfor anbefales det også, at du om vinteren har en varm hue, gode handsker, eventuelt en halsedisse og skoovertræk til dine cykelsko.

Begynder du først at fryse nogle af kropsdelene, kan den resterende del af cykelturen blive en meget kold og trist fornøjelse.