Pulsmåler med ANT+ eller Bluetooth

Ved køb og brug af pulsmåler, skal du så vælge ANT+ eller Bluetooth. Jeg er stødt på en lille forskel ved brug af begge tilslutnings muligheder.

Lad mig starte med at slå fast, at forskellen på de to tilslutnings muligheder, har intet at gøre med de to producenter, Garmin og Wahoo som er vist herunder!

Jeg får problemer med min pulsmåler!

I forbindelse med min cykling har jeg købt en pulsmåler eller et pulsbælte som det kaldes i daglig tale, fra producenten Garmin. Jeg købte bæltet i sommers og der har aldrig været nogle “udfald” af selve målingen af min puls, indtil nu…

Først troede jeg at det var batteriet der var dødt, så derfor fik jeg det skiftet (det viste sig også at det næsten var opbrugt), så derfor tænkte jeg – super, så er det slut med udfald under træningen.

Men det var det desværre ikke, der var stadigvæk perioder under cyklingen hvor målingen holdt op og i de værste tilfælde kunne jeg slet ikke tilslutte eller parre pulsmåleren med min telefon igen… hvad var problemet?

garmin_pulsbaelte
Garmin ANT+ pulsmåler. Foto: Cykelpartner.dk

Jeg kunne ikke finde ud af hvad problemet var, så jeg troede at det var fordi pulsmåleren fra Garmin var gået i stykker, så jeg besluttede at købe et nyt pulsbælte.

Ny pulsmåler, samme problem!

Jeg valgte at købe en et pulsbælte fra producenten Wahoo, dette bælte og måler findes nemlig med det de kalder for “Dual Technology” som betyder at der både er ANT+ og Bluetooth tilslutnings mulighed – det er simpelthen genialt.

Så på med det nye bælte og så ned til træning… de første par gange jeg brugte det nye bælte var der ingen problemer, men så de efterfølgende gange opstod det samme problem som jeg havde haft med Garmin måleren… jeg forstod simpelthen ingenting og jeg var rigtig ærgerlig over hele situationen.

Så dagen efter jeg sidste gang havde oplevet problemet med ANT+ tilslutningen, valgte jeg at bruge Bluetooth forbindelsen i stedet for… og her blev jeg glædeligt overrasket – ingen problemer overhovedet, ingen udfald af pulsmålingen i løbet af den halvanden time jeg cyklede og heller ikke de følgende gange.

wahoo_pulsmaaler
Wahoo ANT+ og Bluetooth (Dual) pulsmåler. Foto: Wahoo

Jeg prøver at finde ud af hvorfor!

Jeg sætter mig for at finde ud af hvorfor jeg pludselig oplevede problemer med ANT+ forbindelsen til min telefon og jeg startede med at kigge på hvor jeg cyklede henne!

I sommers da jeg købte bæltet fra Garmin, kørte jeg udelukkende udendørs og her oplevede jeg aldrig nogle problemer og da det blev koldt begyndte jeg at cykle indendørs i et motionscenter og her kom problemerne så snigende.

Jeg cyklede på forskellige tidspunkter af dagen og dette betød at nogle gange var der mange besøgende i motionscentret og andre gange var der næsten menneske tomt. Kunne dette have en betydning?

Samtidigt læste jeg lidt om både ANT+ og Bluetooth og her fandt jeg ud af at der var flere ting som godt kunne virke forstyrrende på ANT+ forbindelsen. En af de punkter jeg studsede over var følgende…

Forstyrrende kilder kan være stærke elektromagnetiske felter, nogle 2,4 GHz trådløsesensorer, el-ledninger med meget høj spænding, elektriske motorer, ovne, mikrobølgeovne, 2,4 GHz trådløse telefoner og trådløse LAN-adgangspunkter.

Jeg havde aldrig oplevet problemer med ANT+ når jeg cyklede udenfor, så derfor måtte problemet opstå når jeg cyklede indendøre – var der noget i motionscentret som kunne forstyrre ANT+ signalet?

Jeg tror jeg har løst mysteriet?

Jeg oplevede de fleste udfald når der var mange besøgende i motionscentret eller når jeg f.eks. var til spinning, hvor vi sidder 20-30 personer tæt sammen og cykler i et lille rum – så tænkte jeg at løsningen skulle findes der.

Hvad var fællesnævneren for alle disse mennesker der kommer og træner i et motionscenter? Jeg tror at deres smartphone med en tændt Bluetooth er fællesnævneren!

Præcis som jeg selv gør, så er der selvfølgelig også mange andre der træner med pulsbælte på og tracker deres træning på deres smartphone med Bluetooth forbindelse.

Bluetooth er som bekendt et trådløst radiosignal som opererer i båndbredden 2.4 til 2.485 GHz og lige præcis trådløse signaler i båndbredden 2,4 GHz kan virke forstyrrende på ANT+ signalet (ANT+ opererer selv i 2,4 GHz området).

Og det giver jo også fin mening, da jeg ikke har oplevet signal udfald udendørs eller når jeg stort set var alene i motionscentret – men kun når der var mange mennesker (med tændte telefoner og bluetooth) i nærheden af min smartphone og ANT+ forbindelse.

Det kan selvfølgelig også blot være at alle de mange tændte smartphones ét og samme sted, laver så mange forstyrrelser i sig selv, at det intet har at gøre med Bluetooth radio signaler.

Men jeg tror at jeg har løst mysteriet… så for mig er det i hvert fald ANT+ forbindelse til udendørs træning og Bluetooth forbindelse til indendørs træning – så skulle der ikke være nogen udfald af pulsmålingen.

ANT+ eller Bluetooth?

Herfra er anbefalingen, vælg begge tilslutnings muligheder. Så har du nemlig muligheden for at skifte forbindelse hvis du selv skulle opleve noget lignende som beskrevet ovenfor.

Alle nye telefoner har i dag Bluetooth indbygget, så dette er nok det naturlige første valg. Har du en Samsung Galaxy 4 eller 5, så er ANT+ indbygget i telefonen og så har du pludselig mulighed for at vælge både ANT+ og Bluetooth pulsmåler og pulsbælte.

Fremtiden går i retning af ANT+ og meget tilbehør som f.eks. kadencesensor er allerede i dag med ANT+ forbindelse. Så det egentlige valg er meget afhængig af dit personlige behov.