Min første cykeltur på 100 kilometer

Så kom dagen hvor jeg gennemførte min første cykeltur på 100 kilometer. Det var fedt at krydse den magiske grænse på 100 kilometer og faktisk nemmere end først antaget!

Den målrettede træning i det sidste års tid, har lønnet sig. Havde du sagt til mig for et år siden at jeg ville kunne køre 100 kilometer, så havde jeg ikke troet at det ville være muligt… men, hvor der er vilje er der vej.

Planlægning af ruten!

Ruten, som du kan se herunder har været planlagt i et stykke tid og jeg har kørt dele af ruten igennem nogle gange for at blive bekendt med områderne, veje og cykelstier, bakker og evt. vejarbejde mv.

Så jeg var godt kendt med de forskellige etaper af ruten. Dette syntes jeg er vigtigt, specielt hvis du enten kommer ud for et uheld og ikke kan køre videre (så er der ikke så meget panik at spore, når du ved hvor du er) men også hvis du pludselig ikke kan cykle mere af den ene eller anden årsag.

Så planlæg din rute og kør ud og kig på den i mindre etaper, det kan jeg godt anbefale!

cykeltur_100_km
Cykeltur på 100 km. Foto: Motionscykling.dk

Uden mad og drikke, duer rytteren ikke!

Sørg for at spise godt dagen i forvejen, gerne en masse ris, pasta eller kartofler som indeholder en masse gode kulhydrater, så kroppen kan blive fyldt godt op med energi til turen.

På selve turen er det vigtigt at du har vand med, gerne to 0.75L flasker hvis du kan have det på cyklen. Og husk også at have nogle energibar med i lommen.

Spis godt inden du kører hjemmefra, personligt er det en ordenlig portion havregryn med rosiner og mælk, kaffe og juice. Når du har spist kan du begynde at gøre klar til turen, så falder maden på plads i maven så længe og kan begynde at optages i krop og muskler som energi.

Sådan forløb turen for mit vedkommende!

For at være helt ærlig, så havde jeg ikke planlagt at skulle køre de 100 kilometer i dag (04/06-2015) jeg havde nemlig kørt 67 km. dagen i forvejen, på netop en del af ruten som forberedelse til en fremtidigt gennemførelse.

Fordi jeg netop havde kørt 67 km. dagen i forvejen, så havde jeg spist rigtigt godt og kunne mærke at kroppen var helt på toppen til en lille hyggetur i dag… den lille hyggetur skulle så senere blive til mine første 100 kilometer.

Jeg kører fra Hundige, ned til Solrød Strand, op til Karlslunde og ud mod Tune. Der er ca. 5 km. fra Karslunde til Tune og det går en lille smule opad hele vejen, samtidigt så blæste det stik modvind, så det blev 5 km. med ca. 20 km./t. Fra Tune kører jeg så op til Hedehusene og videre ind mod Glostrup.

Da jeg når Glostrup er halvdelen af ruten gennemført, så her beslutter jeg mig for at gennemføre hele ruten på 100 kilometer, da jeg kan mærke at kroppen er i fin form. Jeg har cyklet i ca. 2 timer, så her tager jeg min første energibar for at tilføre kroppen noget energi til de næste 25-30 kilometer.

Min favorit energibar. Foto: Cykelpartner.dk

Fra Glostrup kører jeg til Ejby, drejer af mod Ballerup, kører mod Husum, drejer af mod Vanløse, kører mod Rødovre og videre mod Glostrup. Så går turen mod Brøndby og Hvidovre. Jeg har nu cyklet i ca. 3.5 timer, så her snupper jeg min anden energibar, således at jeg har energi nok til de sidste 15-20 kilometer.

Så går turen til Friheden og hjem via Gammel Køge Landevej til Hundige. Og traditionen tro er der altid modvind når du kører i den retning, det var der også i dag 🙂

Jeg kørte hele turen på 4 timer og 26 minutter, med en gennemsnitsfart på 22.7 km./t. – hvilket jeg er ganske godt tilfreds med!

cykeltur_100_km_med_data
Cykeltur på 100 km. med data! Foto: Motionscykling.dk

Det var nemmere end først antaget!

Når du først starter med at cykle, så virker 100 kilometer som et fuldstændigt uopnåeligt mål – men det er det bestemt ikke, det er jeg og mange andre cyklister et levende bevis på… men der skal selvfølgelig trænes en del for at du kan cykle 100 kilometer.

Jeg har kørt mange ture på 40 km, og 50 km. nogle enkelte på 60 km. og 70 km. inden jeg gav mig i kast med de 100 km. Men sandheden er at der faktisk ikke er ret langt fra 70 km. til 100 km. – så er du først kommet op på de 70 km. så kan du sagtens gennemføre 100 km.

Du skal blot have viljen og troen på dig selv… og det har du, når og hvis du allerede har kørt f.eks. 70 km.

Når du kommer hjem fra turen!

Sørg for at få nogle proteiner inden for den første halve time efter du er kommet hjem fra turen. Enten i form af noget proteinholdigt mad eller f.eks. en proteinbar. Det er godt for dine muskler og for din krops restitution at få noget protein umiddelbart efter sådan en cykeltur.

Proteinbar_Proteinplus_Vanilje_Kokusnød_Powerbar
Min favorit proteinbar. Foto: Cykelpartner.dk

Personligt snupper jeg en proteinbar så snart jeg kommer hjem, drikker resten af mit vand (hvis der er noget tilbage) ellers fylder jeg min flaske op igen. Så skal jeg have noget rugbrød (gerne fuldkorn) med hvad der nu er af pålæg, kaffe (det er lidt opkvikkende) og ellers drikker jeg blot vand til maden.

Vand er vigtigt efter sådan en lang tur, da du har mistet rigtigt meget væske via din sved… også selvom du ikke syntes at du har svedt ret meget, så husk at drikke meget vand efter endt cykeltur.

Tak fordi du læste med 🙂