Måling af hvilepuls

Kender du din hvilepuls? Hvis ikke, kan du nemt måle den med denne gratis app. Måling af hvilepuls er nemlig ikke svært, selvom du ikke har et pulsbælte!

Måling af hvilepuls!

Din hvilepuls er det antal slag dit hjerte slår hvert minut, når din krop er fuldstændig afslappet og i hvile. I takt med at din form bliver bedre og bedre, bliver din hvilepuls, lavere og lavere, fordi dit hjerte bliver styrket og behøver derfor ikke at arbejde så hårdt / slå så hurtigt for at pumpe blodet rundt i din krop.

Når du skal måle din hvilepuls, så  er det vigtigt, at du er helt afslappet. Det er derfor bedst at måle hvilepulsen så snart du vågner om morgenen og INDEN du står op. Du kan gøre det på to måder, enten ved at tælle pulsslagene på dit håndled – eller ved at benytte nedestående app til Android telefoner.

Jeg bruger selv nedenstående app i gratis versionen, og den fungerer helt upåklageligt.

Skal du have et helt præcist tal, så er det bedst at måle hvilepulsen nogle morgener i træk og så tage gennemsnittet af disse målinger. Har du sovet dårligt eller er du stresset, så kan det nemlig påvirke din hvilepuls.

Jeg har tidligere målt min hvilepuls (om morgenen) til 42, hvilket er rigtigt fint – og jeg har i enkelte tilfælde fået målt hvilepulsen til 38…

hvilepuls
Måling af hvilepuls! Foto: Motionscykling.dk

Ovenstående måling er foretaget siddende i min ynglings lænestol i forbindelse med aftenkaffen, derfor er hvilepulsen noget højere end hvis du tager den om morgenen. Men det kan lade sig gøre såfremt du er rigtig god til at slappe af – prøv det selv!

Inden du måler din hvilepuls siddende, så skal du starte med at sidde og slappe fuldstændigt af i mellem 5-10 minutter og gerne med lukkede øjne, så f.eks. fjernsynet ikke forstyrrer dig!

Bemærk venligst: En meget lav hvilepuls er kun et godt tegn, såfremt du dyrker regelmæssig motion. En meget lav hvilepuls uden at du dyrker motion, kan være tegn på evt. hjerte- og kredsløbsproblemer!

Hvad kan jeg bruge hvilepulsen til?

Som tidligere nævnt ovenfor, så kan du bruge din hvilepuls som en lille rettesnor til at få en fornemmelse af hvor god en form du er i, jo lavere hvilepuls, jo bedre form.

Når du kender din hvilepuls, så kan du også bruge dette tal til at beregne dine pulszoner, således at du kan målrette din træning endnu mere og bedre. Hertil skal du også bruge din max. puls – til dette kan du blot bruge en formel der hedder 220 – alder = max. puls, din max. puls kan reelt både være lavere og højere end det tal som formlen beregner og skal du have et helt præcist tal, så skal du udføre en max. puls test.

Personligt går jeg ikke så meget op i max. pulsen, da jeg ikke dyrker cykling på absolut top niveau, det er også værd at bemærke at du kan ikke træne dig til en bedre max. puls, da denne er genetisk bestemt.

Så det er hvilepulsen der er værd at holde fokus på 🙂

Lav hvilepuls og blodtryk!

Motion er godt for hjertet, det styrker hjertet og vores kredsløb. Har du et forhøjet blodtryk, så er det ekstra godt at dyrke motion, da dette er med til at styrke og aflaste hjertet.

Værd at vide er dog, at jo bedre din form bliver og jo lavere din hvilepuls tilsvarende bliver, så kan dit blodtryk godt stige en lille smule, simpelthen fordi hjertet pumper mere blod rundt i kroppen med et lavere antal pulsslag. Så har du et blodtryk på f.eks. 140/90, så kan dette godt ændre sig til f.eks. 145/85.

Så får du kontrolleret dit blodtryk hos lægen, så husk at fortælle at du dyrker motion og hvor meget motion du dyrker, så kan det være at et evt. forhøjet blodtryk, skyldes din motion og aktivitet.

Det første tal (den systoliske, høje værdi) er når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i kroppen og det andet tal (den diastoliske, lave værdi) er når hjertet slapper af og igen fyldes med blod.