Det behøver ikke, at være svært, at finde den rette kondicykel, men da der er rigtig mange valgmuligheder, er her et lidt gode forslag til, hvad man skal kigge efter.
Der er 3 ting som er ekstra vigtige. For det første skal kondicyklen stå stabilt. Det vil sige, at den ikke må stå og vippe eller være vakkelvorn når du sidder og cykler på den. Derudover er siddekomforten vigtig. Du har sikkert en plan om, at du skal sidde ofte og længe på din kondicykel, så du vil sikkert ikke få meget ud af din kondicykel, hvis du får ondt bagi allerede efter 5 minutter. Sidst men ikke mindst er det væsentligt med et godt tråd. Klarer din kondicykel disse 3 krav, har du fået en rigtig god start.
Når det kommer til kondicyklens stabilitet, så er det altid en god start, at tage ved cyklen og prøve, at rykke den frem og tilbage for at teste hvor sikkert den står. Oplever du, at din kondicykel står ustabilt, så er der ofte en mulighed for at indstille benene. Dette kan for eksempel være, hvis cyklen står på fliser. Skulle du få købt en ustabil cykel, som ikke kan indstilles, så kan du roligt returnere den, for du vil ikke få den brugt.
I forhold til siddekomforten på din kondicykel, er det ikke kun et godt sæde som er vigtigt. Du skal også kunne indstille sædet til den rette højde og helst kunne rykke sædet frem og tilbage alt efter længden på dine ben. Styret spiller også ind på siddekomforten, da der kan være forskel på hvor oprejst du sidder. Ofte vil du også gerne have muligheden, for at skifte stilling, specielt når du cykler længe.
Når vi snakker, om et godt tråd, så er der også mange, som nævner, at din kondicykel skal have et stort svinghjul og jo større jo bedre. Det er dog ikke nødvendigt. Det vigtige er, at dit tråd er rent så det kører glidende og let uanset modstand.
Efterfølgende kommer der flere valg. Skal du vælge en kondicykel, hvor du indstiller modstanden manuelt eller via en computer? Dette valg har selvfølgelig også noget at gøre med din økonomi, men det kan også betyde meget for din motivation. Vælger du en kondicykel, med en computer med flere programmer, så har du flere muligheder, når du for eksempel vil tracke din cykelhistorie, eller vælge imellem flere forud installerede ruter, som selv justerer modstanden. Ofte bliver du mere motiveret af, at cykle forskellige ruter eller konkurrere imod din seneste tid og motivationen for at blive ved, den er meget vigtig.
Skulle du være dårligt gående, eller har nedsat bevægelighed, så skal du vælge en kondicykel med lav indstigning. Det betyder, at kondicyklen ikke skal være ret høj, der hvor du sætter foden ind. De fleste kondicykler kan klare en vægt på mellem 110 og 130 kilo, men der findes også specielle kondicykler, som kan klare op til 180 kilo.
Når du har truffet dit valg og sat dig op på din kondicykel, så husk at drikke at vand. God tur.