Beregning af ny frempind til cyklen

Hvordan kan du finde den rigtige størrelse på din nye frempind til cyklen. Hvis du ligesom jeg, ikke har mulighed for at prøve en masse forskellige størrelser inden køb, så kan du bruge et regneark til at få et overblik og en idé til den rigtige størrelse!

Hvis du ligesom jeg ikke hører til de aller største personer i denne verden (174 cm), så kan det godt komme på tale at du skal have udskiftet din frempind for at få en mere komfortabel kørestilling!

Ny frempind, hvordan finder jeg ud af det?

Når du har fået indstillet din sadel korrekt, så placerer du din albue ud for spidsen af sadlen, således at din arm og fremstrakte hånd peger fremad. Så kigger du på afstanden fra dine fingerspidser til styret, denne afstand er med til at bestemme længden på din frempind.

Alt efter hvor meget du vil sidde op (god komfort) eller ligge ned (mindre/ingen komfort) når du cykler, så skal afstanden fra dine fingerspidser til styret være følgende:

  • 1 cm afstand giver en god komfort, det er til dig der udelukkende hygge cykler eller pendler frem og tilbage på arbejdet.
  • 1,5 cm afstand giver en fornuftig komfort, det er til dig der primært dyrker motionscykling og igen pendler frem og tilbage fra arbejdet.
  • 2 cm afstand giver en begrænset komfort, det er til dig der kører meget tempokørsel og tempo cykling.
  • 2,5-3 cm afstand giver stort set ingen komfort, dette bruges næsten udelukkende til konkurrencecykling.

For mit eget vedkommende, så var afstanden til styret ved hjælp af ovenstående metode, omkring 3,5 cm, samt højden på mit styr lå ligeledes ca. 3 cm. under sadelhøjde, så det var ikke en behagelig kørestilling. Dette kunne jeg tydelig mærke i mine skuldre og håndled når jeg havde kørt længere ture på 2-3 timer, jeg prøvede derfor først at vende min frempind om, således at den pegede lidt opad. Min frempind var 110 mm lang med en +/- 6 grader vinkel. Dette var desværre ikke nok, det løftede mig lidt men længde var stadigvæk for lang, så derfor besluttede jeg at skifte min frempind.

Når du har fået styr på ovenstående, så er det med at finde af hvilken længde og hvor mange graders vinkel den nye frempind skal have!

Brug et regneark til at få et overblik!

Da jeg ikke rigtigt havde mulighed for at afprøve en masse forskellige længder af frempinde, måtte jeg prøve at beregne mig frem til den længde som jeg tror vil være den bedste… dette gjorde jeg ved hjælp at et regneark.

På tegningen herunder kan du se min oprindelige frempind på 110 mm. og de to frempinde som jeg havde i tankerne kunne være løsningen. Begge to er på 90 mm og henholdsvis +/- 17 gr. og +/- 35 gr.

  • Valgte jeg frempinden på 90 mm med +/- 17 gr. så ville det give mig en hæve styret med ca. 15 mm og afstanden til styret ville blive ca. 24 mm. kortere.
  • Valgte jeg frempinden på 90 mm med +/- 35 gr. så ville det give mig en hæve styret med ca. 40 mm og afstanden til styret ville blive ca. 35 mm. kortere.
beregning_af_ny_frempind
Beregning af ny frempind. Foto: Motionscykling.dk

På den måde blev det nemt for mig at vælge min nye frempind, det blev den på 90 mm med +/- 17 grader. Så nu har jeg ca. 1-1,5 cm afstand til styret, styret ligger nu ca. 1-1,5 cm under sadelhøjde og dette er helt perfekt til min højde på 174 cm.

PRO_Frempind_LT_Road_MTB_Ahead_31_8mm _17_grader
PRO Frempind LT Road/MTB Ahead 31,8mm +/- 17 grader. Foto: Cykelpartner.dk

Sætte frempinden op eller ned!

En af årsager til at jeg valgte en frempind med +/- 17 grader, var at jeg ikke havde mulighed for blot at hæve min frempind, således at jeg blot kunne købe en frempind på 90 mm med +/ 6 grader – det havde jo være det optimale.

Men på nogle cykler, inklusiv min er stilken på forgaflen ikke lang nok og frempinden sidder allerede i top position, så den eneste vej den kan justeres er ned.

Herunder kan du se den nye frempind på min Focus Culebro, som du kan se, sidder den helt i toppen på stilken af forgaflen – skal jeg have den justeret længere ned, så kan jeg blot afmontere den, tage nogle spacer af, sætte den på igen og putte spacerne ovenpå… det er da nemt!

frempind
Ny frempind på min Focus Culebro! Foto: Motionscykling.dk

Har du selv brug for en ny frempind, så kan du se et kæmpe udvalg herunder…

Hvordan er den nye frempind at køre med?

Det er helt perfekt, jeg vil næsten gå så langt og sige at der er en verden til forskel…

  • Kørestillingen er nu en lille smule mere oprejst, ikke meget, men nok til at jeg ikke hænger på styret og belaster mine skuldre og håndled, nu er det mavemusklerne der holder kroppen oppe på plads!
  • Det er nu meget nemmere og behageligere at gå ned i styret og holde i krogene imens jeg cykler!
  • Jeg har mere styr på cyklen når jeg står op i pedalerne, det er tydeligt at mærke at jeg ikke skal række så langt frem for at nå styret!

Så alt i alt var det en rigtig god beslutning af skifte frempinden til en kortere… 20 mm det lyder ikke af meget, men det gør en rigtig forskel, det er marginalerne vi taler om, når det handler om bikefit.