Pollenallergi, høfeber og cykling

Som pollenallergiker i rigtigt mange år, ved jeg hvor irriterende og belastende det kan være. Du kan desværre ikke undgå pollen, men du kan tage dine forholdsregler og selv gøre nogle helt enkle ting, som kan være med til at lindre dine symptomer.

Har du selv pollenallergi, så ved du at symptomerne er nyseture, en konstant løbende næse og rindende øjne (høfeber) samtidig med en generende kløe i både øjne og næse. Næsen kan også være så tilstoppet (ligesom ved en forkølelse), at det kan være svært at trække vejret. Og i nogle tilfælde kan pollenallergi også give symptomer fra lungerne (som godt kan minde om astma).

Som cyklist er vi meget udsat for pollen!

Kan vi gøre noget for at beskytte os for pollen når vi er ude og cykle? Ikke ret meget… faktisk er det således at jo mere vi giver den gas på cyklen, jo mere pollen indånder vi og får det derfor ned i lungerne.

Og da vi også trækker vejret igennem næsen, ja så kommer der selvfølgelig også en irriterende mængde pollen i forbindelse med vores slimhinder i næsen og dette giver desværre også en irritation og får os til at nyse.

Endelig får vi også en del pollen i øjnene, som giver kløe og røde øjne… det lyder næsten som vi bare skal blive hjemme, men det behøver vi ikke.

Vi kan som sagt ikke gøre ret meget for at undgå pollen når vi er ude, men vi kan gøre noget inden til cykler ud i naturen og når vi kommer hjem efter en cykeltur.

Beskyt øjnene mod pollen, brug solbriller!

Det eneste og det bedste du kan gøre for at beskytte dine øjne imod pollen, det er at bruge briller. Måske bruger du allerede almindelige briller, så er du allerede beskyttet imod pollen i øjnene.

Men ellers så vil jeg anbefale et par solbriller eller et par rigtige cykelbriller, som måske er nemmere at have på under cykelhjelmen.

Det beskytter imod den værste mængde pollen.

cykelbrille_sorte_glas
Cykelbrille med sorte glas. Foto: Cykelpartner.dk

Rens næsen med en næseskyller!

Med næseskylning kan du forebygge en række problemer i næsen og dine luftvejene. Det er godt imod forkølelse og stoppet næse, til bihuleproblemer og endelig luftvejs allergier.

Jeg bruger selv næseskylning om sommeren for at rense min næse så meget som muligt for pollen. Samtidigt har det også den egenskab at du fugter dine slimhinder i næsen, som godt kan blive tørre – specielt hvis du bruger næsespray imod din pollenallergi eller høfeber.

Næseskylning sker med lunkent saltvand og det fjerner let tørre skorper og urenheder i næsen. Det er meget enkelt at skylle sin næse og der er ingen skadelige bivirkninger.

Som pollen- og støvallergiker kan du i mange tilfælde reducere dine problemerne og symptomer ved anvendelse af næseskylning.

Personligt skyller jeg min næse 1 til 2 gange om dagen, er pollentallet over 1000 (birk), så skyller jeg faktisk hele 3 til 4 gange og sammen med næsespray kan det holde mig nogenlunde symptom fri hele sæsonen – lige med undtagelse af meget voldsomme pollenmængder fra f.eks. birk, som vi havde i 2014.

naeseskyller_til_forkoelelse_og_pollenallergi
Næseskyller til forkølelse og pollenallergi. Foto: Webapoteket.dk

Få “dagens pollental” på din smartphone!

Astma og Allergi Danmark har udviklet en lille app, som du frit kan downloade til både Android og iPhone. Det er ikke verdens mest avancerede app, men den giver dig de fornødne informationer omkring dagens pollental.

På den må de kan se hvor højt pollentallet skal være før end du begynder at reagere på pollen. Det giver dig også en lille chance for at forebygge og beskytte dig imod pollen den efterfølgende dag.

Dagens pollental gælder for 24 timer og tælles hver eneste dag kl. 15:00 – så ca. kl. 16:00 har du så dagens pollental. Så derfor er app’ens egentlige formål at give dig mulighed for at kunne forberede dig til den kommende dag.

dagens_pollental_app
Dagens Pollental App. Foto: Motionscykling.dk

 

Gode råd!

  • Husk at tage din medicin også selvom du ingen symptomer har, da dette er med til at forebygge.
  • Så vidt det er muligt, skal du undgå eller i hvert fald begrænse udendørsaktiviteter såsom cykling, hvis du får rigtigt svære symptomer. Har du mulighed for at cykle om morgenen eller om aftenen, så er dette at foretrække.
  • Brug solbriller eller cykelbriller for at mindske pollen i øjnene.
  • Der findes specielle pollenmasker, brug evt. en pollenmaske så du undgår af indånde luft med pollen.
  • En rigtig god ting er at vaske eller skylle dit hår inden du går i seng, på den måde får du ikke pollen med i sengen.
  • Som nævnt ovenfor, så bliver du udsat for store mængder pollen på cyklen. Og jo mere du anstrenger dig, jo mere pollenforurenet luft indånder du og trækker ned i lungerne. Det er derfor meget vigtigt, at du er medicinsk velbehandlet, hvis du cykler meget og har pollenallergi eller høfeber.