Afmontering og montering af pedaler på cyklen

Skal du have skiftet dine pedaler på racercyklen, så skal du holde tungen lige i munden når pedalerne skal afmonteres og monteres, grundet en lille forskel på gevindet. Der er nemlig forskel på hvilken retning som pedalerne afmonteres og hvilken retning som pedalerne skal monteres, alt efter om pedalerne sidder på den ene eller den anden side af tandhjulene (kranken).

Umiddelbart skulle man tro at pedalerne bliver monteret (skruet på) således at de ikke kan løsne sig under kørslen, at de altså var selvspændende hele tiden. Men det er de ikke, såfremt det var således, så ville de sikkert ikke være til at få af med tiden, da de så hele tiden ville blive spændt mere og mere fast til pedalarmen.

Se herunder hvordan du løsner og spænder pedalerne til og fra pedalarmen, alt efter hvilken side af cyklen det foregår.

I bunden af denne guide har vi indsat en video, der viser, hvordan du skifter dine pedaler på en hurtig og nem måde.

Værktøj til af- og montering af pedaler!

Du skal bruge et af følgene stykker værktøj til afmontering og montering af pedaler på din racercykel. Det rigtige stykke værktøj er det som bekendt det halve arbejde. Hvis dine pedaler sidder rigtigt godt fast, så er nedenstående pedalnøgler fra Park Tool at foretrække.

Pedalnoegle_Park_Tool_PW_5_15_mm
Pedalnøgle fra Park Tool PW-5 med 15mm kæbe. Foto: Cykelpartner.dk
Pedalnoegle_Park_Tool_PW_4_15_mm_pro
Pedalnøgle fra Park Tool PW-4 med 15mm kæbe (Professionel). Foto: Cykelpartner.dk

Mindre kan også gøre det, hvis dine pedaler ikke sidder rigtigt fast, så kan du faktisk bruge en unbrakonøgle til at løsne og spænde pedalerne, dette kræver selvfølgelig at pedalerne er forberedt for dette som f.eks. pedaler fra Shimano er.  Er der tale om pedaler fra Shimano, så skal du bruge en 6 mm unbrakonøgle.

Men husk at dette kan kun lade sig gøre såfremt at dine pedaler ikke sidder fast som bare pokker, så ovenstående værktøj fra Park Tool er helt klart at foretrække.

Sådan løsner og spænder du dine pedaler!

Vi starter på modsatte side af tandhjulene (kranken) her løsner og afmonterer du pedalerne ved at sætte pedalnøglen fast på pedalen, således at nøglen vender bagud imod baghjulet og så presser du nøglen nedad som pilen viser herunder. Dette gøres nemmest ved at pedalarmen er helt i bund som vist på billedet.

Du afmontere altså i urets retning.

skifte_pedal_modsat_tandhjul_afmontering_retning
Afmontering af pedal på modsatte side af tandhjulene. Foto: Motionscykling.dk

Ved montering af pedalen, sætter du pedalnøglen fast på pedalen, således at nøglen vender fremad imod forhjulet og så presser du nøglen nedad som pilen viser herunder. Dette gøres ligeledes nemmest ved at pedalarmen er helt i bund som vist på billedet.

Du montere altså mod urets retning.

skifte_pedal_modsat_tandhjul_montering_retning
Montering af pedal på modsatte side af tandhjulene. Foto: Motionscykling.dk

På den samme side som tandhjulene (kranken), løsner og afmonterer du pedalerne ved at sætte pedalnøglen fast på pedalen, således at nøglen vender bagud imod baghjulet og så presser du nøglen nedad som pilen viser herunder. Dette gøres nemmest ved at pedalarmen er helt i bund som vist på billedet.

Du afmontere altså mod urets retning.

skifte_pedal_ved_tandhjul_afmontering_retning
Afmontering af pedal på samme side som tandhjulene. Foto: Motionscykling.dk

Ved montering af pedalen, sætter du pedalnøglen fast på pedalen, således at nøglen vender fremad imod forhjulet og så presser du nøglen nedad som pilen viser herunder. Dette gøres ligeledes nemmest ved at pedalarmen er helt i bund som vist på billedet.

Du montere altså i urets retning.

skifte_pedal_ved_tandhjul_montering_retning
Montering af pedal på samme side som tandhjulene. Foto: Motionscykling.dk

Husk at smøre gevindet inden montering!

Det er vigtigt at smører gevindet på pedalerne inden du fastspænder dem på cyklen, det gør det nemlig meget nemmere at få dem af igen på et senene tidspunkt.

Shimano_Pedaler_PD_5800_gevind
Husk at smøre gevindet inden montering. Foto: Cykelpartner.dk

Hertil kan du bruge en god  fedt fra f.eks. Finish Line med Teflon. Den er ideel til smøring af lejer i krank og nav og andre komponenter, som f.eks. pedaler. Det er en fedt som kan modstå meget ekstreme og langvarige belastninger og beskytter mod rust og korrosion. Denne fedt anvendes og anbefales af mange high end cykelproducenter.

Fedt_Finish_Line_teflon
Fedt fra Finish Line med Teflon. Foto: Cykelpartner.dk

Tilbage er blot at sige, rigtig god fornøjelse med dine pedal skift og tak fordi du læste med!