Sådan beregner du din watt effekt

Hvor stor en effekt (watt) yder du egentlig når du cykler. Har du ikke en effektmåler (wattmåler) på din cykel, så kan du beregne dig frem til denne effekt!

Lad os bare slå helt fast med det samme at beregningen er ikke 100% præcis, årsagen til dette er at beregningen er baseret på antal kalorier som du forbrænder på din cykeltur og kalorieforbruget er desværre ikke 100% retvisende, uanset hvilken cykelcomputer som du benytter.


Mangler du en wattmåler?

wattmåler til watt træning

Hvis du endnu ikke er den heldige ejer af en wattmåler, så synes jeg, at du skal tage et kig hos denne forhandler:

Triudstyr.dk – Se wattmålere her

De har nemlig et fint udvalg af wattmålere til gode priser.


Er du interesseret i at få den helt præcise angivelse af den effekt du yder, så skal du anskaffe dig en wattmåler til din cykel. Kan du dog nøjes med en estimeret angivelse, så skal du bare læse videre herunder!

Watt er den fysiske måleenhed for energi!

Du kender helt sikkert watt fra de elektriske pærer og lysstofrør som du møder i dagligdagen, her er watt et udtryk for den energi som de pågældende elektriske pærer eller lysstofrør bruger pr. time.

I vores tilfælde, når vi bruger watt i forbindelse med cyklingen, så er watt et udtryk for den energi og/eller effekt som kroppen i gennemsnit yder pr. time eller i en given periode, f.eks. op ad en bakke eller f.eks. i indlagte intervaller hvor der trædes helt igennem.

Dette indlæg omhandler gennemsnittet pr. time, da det er det som vi har mulighed for at regne på, uden en wattmåler på cyklen.

Herunder kan du se en lille faktaboks vedrørende de forskellige måleenheder som vi kigger nærmere på i dette indlæg.

Faktaboks:
Watt = Effekt
1 Watt = 1 Joule
1 Kalorie = 4,184 Joules
1 Kcal = 4184 Joules
1 HK = 736 Watt eller 0,736 Kw

Total og effektiv watt beregning!

Hvad betyder så det? Det er meget simpelt, den totale watt beregning er den energi som kroppen totalt har genereret på din cykeltur og den effektive watt beregning er den energi som du rent faktisk har fået presset ned i asfalten og som gør at cyklen flytter sig.

Det er den effektive watt beregning der er den interessante. Igen er vi her ude på gyngende grund uden en rigtig wattmåler, men tommelfingerreglen er at du som almindelig motionscyklist kan præstere en effektiv watt ydelse på to gange din kropsvægt.

Jeg vejer i skrivende stund 78 kg. så jeg kan ved brug af ovenstående tommelfingerregel præstere 156 effektive watt, direkte ned i asfalten. Jo bedre form jeg er i (kondition og muskelmasse), jo højere vil dette tal være.

Ud fra den totale watt ydelse pr. time bliver det estimeret at et sted imellem 20% og 25% er den effektive watt ydelse, altså den energi bliver overført fra baghjulet til asfalten.

Lad os regne lidt på watt effekten!

Herunder har vi min sidste cykeltur som er tracket og beregnet med en Garmin cykelcomputer. En typisk cykeltur hvor der ikke bliver gået til stålet, men hvor jeg blot nyder vejret og naturen, samt for brændt lidt energi af.

Foto: Motionscykling.dk

Den nemme beregning er watt pr. time. Vi skal bruge følgende oplysninger:

  • Kalorier = 1740
  • Tid = 2t:08m:13s = 7693 sekunder
Beregning:
Total antal kalorier / total antal sekunder x sekunder pr. time = antal kalorier pr. time.

Ved at bruge ovenstående formel, kan vi finde det gennemsnitlige kalorieforbrug på én time, vi gør det på denne måde 1740 divideret med 7693 gange 3600 = 814,25 kalorier.

Beregning:
Kalorier pr. time x 1 Kcal / sekunder pr. time = total watt pr. time.

Ved at bruge ovenstående formel, kan vi finde den totale watt ydelse pr. time, vi gør det på denne måde 814,25 gange 4184 divideret med 3600 = 946,33 watt.

Beregning:
Total watt pr. time x estimat på 20% eller 25% /100 = Effektive watt pr. time

Ved at bruge ovenstående formel, kan vi finde den effektive watt ydelse, altså hvor mange watt vi har formået at overføre fra baghjulet og ned i asfalten, med estimat på 20% gør vi det på denne måde 946,33 gange 20 divideret med 100 = 189,27 watt og med estimat på 25% gør vi det på denne måde 946,33 gange 25 divideret med 100 = 236,58 watt.

Så på min cykeltur herover har jeg altså præsteret at cykle med en effektiv wattydelse på mellem 189,27 og 236,58 watt pr. time. Eller mellem 2,43 watt pr. kg. kropsvægt / pr. time  og 3,03 watt pr. kg. kropsvægt / pr. time… i gennemsnit altså!

Vil jeg vide dette helt præcist, så er der desværre ikke anden udvej en at købe en wattmåler til cyklen.

Ultegra_6700_6800_172_5_mm_Wattmaaler
Ultegra 6700/6800 172,5 mm Wattmåler. Foto: Cykelpartner.dk
Garmin_Vector_2
Garmin Vector 2. Foto: Garmin

Hvad kan vi bruge det til?

Går du meget op i din træning og gerne vil følge din fremgang rigtigt tæt, så er watt træning eller wattberegning noget for dig. Det er en mere præcis måde at se din fremgang i træningen på i forhold til f.eks. puls træning.

Såfremt du blot er en helt almindelig motionscyklist, så er det ikke sikkert at det er noget for dig, men nu har du i hvert fald fået et lille kendskab til watt træning og watt måling.

På den anden side er det altid sjovt at sammenligne sig med de kendte cykelryttere og se hvor laaaaaaangt fra eller hvor tæt på man ligger form mæssigt 🙂

Går du i et fitness eller motionscenter og er du så heldig at de har nogle watt cykler stående, så prøv en dag at give den fuld gas i en time og se hvor mange watt du kan præstere.

Til sidst får du lige endnu en tommelfingerregel, som fortæller at en cykelrytter der kører ud af en lige landevej med 40 km/t på en let stigning eller med en lille smule modvind producerer ca. 300 watt (effektive)  pr. time, såfremt at rytteren kan holde en konstant hastighed.

Tak fordi du læste med!